Elena heter jag och jag jobbar som kriminaltekniker i Uppsala, Region Mitt. Det ska bli roligt att få bidra till bloggen på United Blue Light och jag ska göra mitt bästa för att ge er en inblick i en kriminalteknikers vardag, men för den här gången börjar jag med att presentera mig. 

Innan jag sökte till polisutbildningen studerade jag arkeologi vid Uppsala Universitet i sammanlagt fem år. Jag tog en mastersexamen och skrev min uppsats om forensisk arkeologi, vilket i korta drag handlar om hur arkeologisk kompetens kan bidra vid undersökningar av utomhusbrottsplatser (framförallt vid grova brott). Som en del av forskningsarbetet till mastersuppsatsen genomförde jag en tio veckor lång praktik på den dåvarande Tekniska Roteln i Uppsala. Under denna tid fick jag följa med kriminalteknikerna och rotelns övriga anställda i deras varierande och oerhört intressanta dagliga arbete. Detta väckte något inom mig, en känsla av att man har hittat hem som sa ”det är här jag är menad att vara!” 

När masterutbildningens slut närmade sig sökte jag mig till Polishögskolan och tog mig polisexamen i Växjö januari 2012. Jag trivdes väldigt bra jobbet i yttre tjänst, men när tillfället slutligen gavs att börja jobba på Forensiska Sektionen, som det heter idag, så sökte jag mig utan tvekan vidare. Jag fick tjänst som kriminaltekniker 2018 och just nu genomför jag den 18 veckor långa Kriminaltekniska Grundutbildningen. Vad själva utbildningen går ut på och varför man inte börjar med utbildningen direkt kommer jag att berätta mer om framöver.

Många av oss som jobbar på de forensiska sektionerna runt om i landet har tidigare erfarenheter, utbildningar och dylikt som på olika sätt bidrar till verksamheten. Har du någon egenskap eller talang som du tror skulle kunna bidra till det kriminaltekniska arbetet? Berätta gärna i kommentarerna!

Ta hand om er i dessa konstiga Coronatider, så ses vi här framöver!

//Elena  

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.

Your cart

×